Gratis frakt!

Du har ingen varer i handlekurven.

Du har ingen produkter å sammenligne.

Pakking og bruk av telt

Hvilket telt skal jeg ha? Og hvor stort?

Å kjøpe et telt, og kanskje spesielt Reisatelt, er en investering som ved riktig vedlikehold vil vare og gi glede i mange, mange år. Det samme gjelder teltene fra Hilleberg, og begge disse er dyre telt som de fleste av oss ikke kjøper på impuls. Derfor er det viktig å tenke igjennom sine egne behov før man trykker på 'Kjøp'. Vi har prøvd å beskrive de ulike modellene og størrelsene så godt som mulig, men vi legger ved noen generelle retningslinjer her.

- Tenk igjennom hvilken årstid du blir å benytte teltet i. Skal teltet kunne brukes hele året, er det lurt å beregne litt ekstra plass da man har med seg mer om vinteren enn om sommeren. Har du en hund eller flere vil man kanskje ha et enda større telt, eller stort fortelt. I tillegg velger man gjerne kraftige og mer solide telt til rent vinterbruk. Disse er ofte overkill til sommerbruk, så det optimale er å ha flere telt. Skal man likevel bare ha ett telt til bruk hele året, anbefaler vi virkelig et solid firesesongerstelt hvor man ikke kompromisser med kvalitet. Alle telt vi selger er av svært høy kvalitet og tåler enormt store påkjenninger såfremt de er korrekt oppsatt.

- Vekt. Husk at firesesongerstelt generelt veier mer enn tresesongerstelt, at selvstående telt generelt veier mer enn bardunavhengige telt, og at store telt er tyngre enn små telt. Om vekt ikke spiller noen rolle, er Reisateltet alltid et solid og fornuftig valg. Her anbefales det at man bruker innerduk vinterstid og bunnduk hele året.

- Bokomfort. Er teltet ditt bare tak over hodet på de verste dagene, eller er det mer en villmarksbolig? Om du bare trenger et tak over hodet når det regner som mest, gå for det letteste og minste teltet overhodet mulig. Graden av bokomfort øker proporsjonalt med størrelsen (inntil et visst punkt. Må du reise deg og gå 2-3 meter for å gi teltkompisen påfyll i kaffekoppen har man muligens overdrevet en smule). Er det derimot viktig med litt armslag, prioriter plass foran vekt og gå opp et hakk eller to i størrelse. Hilleberg Nallo 4 GT er et godt eksempel på et stort telt med stort fortelt som likevel ikke veier mer enn de fleste klarer å bære, og kan brukes av 2-4 personer med eller uten hunder, året rundt. Prioritèr takhøyde om du koker inne i teltet, eller om du ofte er i vått klima og trenger å tørke klær inne i teltet.

 - Hvor skal teltet primært benyttes? På snaufjellet eller på holmer og skjær er selvstående telt ofte det beste alternativet. Disse teltene er ikke avhengig av bardunering for å stå oppreist, og gjør oppsett av telt på områder hvor man ikke har mulighet for å bruke barduneringsplugger til en lek. Selvstående telt er ofte av typen 'kuppel' og veier som regel noe mer enn konvensjonelle telt. Ingen Reisatelt er selvstående, men de er likevel enkle å sette opp takket være en solid midtstang og innsydde stenger i teltveggene. Når et Reisatelt er korrekt oppsatt vil det tåle utrolige mengder vind og nedbør. 

På snaufjellet er det ofte vind. Det, sammen med vanskelig bardunering, kan gjøre teltlivet til en komplisert affære. Tar man i tillegg med i betraktningen at man gjerne skal gå og bære teltet med seg, er det mange faktorer her som spiller inn og reduserer utvalget telt. 

 I Turbulentredaksjonen mener vi at om du har plass og vekt ikke spiller noen rolle; invester i et Reisatelt eller Reisagamme først som sist. Da har du en sikker villmarksbolig i mange år, og så kan humla suse og stormen blåse mens du steiker egg og bacon, eller kanskje nyskutt rype, til familien. Er du derimot avhengig av å alltid kunne bære boligen med deg teltet anbefaler vi et passende telt fra Hilleberg.

 

Rulle eller stappe?

 

Det finnes mange måter å pakke et telt på. Det har likevel utkrystallisert seg to hovedområder; rulle eller stappe. Metodikken og resultatet er forskjellig, men det er ikke enkelt å se at en av delene er et soleklart best alternativ.

Å rulle teltet har sine fordeler blant annet hvis bunnen er skitten. Da har du bedre kontroll på hvor skitten fordeler seg utover resten av teltet og pakkpose. Du får også i de fleste tilfeller komprimert teltet bedre ved å rulle enn å stappe. I tillegg er hele prosessen mer ryddig, og teltet vil også være i mer ryddig stand når du pakker det ut neste gang. Stapper man teltet nedi går det som regel fortere enn å rulle. Da kan man også stappe teltet slik at bardunfestene ligger nærmest åpningen, slik at man kan bardunere teltet før man tar det ut av posen, noe som er svært nyttig i mye vind. 

I Turbulentredaksjonen foreslår vi å rulle teltet hvis man har tid, fordi det som regel er enklere å ha kontroll på fremmedelementer som potensielt kan skade teltduken, i tillegg til at man minimerer sjansen for gjentagende brettekanter som kan føre til unødig slitasje. Det er også enklere å komprimere et rullet telt. Når det kommer til store Reisatelt/Reisalavvu er en blanding av rulling og bretting den beste fremgangsmåten, selv om også disse i prinsippet kan stappes. Legg forøvrig merke til at telt ikke bør oppbevares i pakket/komprimert tilstand over lengre tid, og at teltet må være tørt før lagring. Det aller beste er om teltet får henge tørt, mørkt og luftig når man ikke bruker det, men om man ikke har mulighet til det, så klarer teltet seg fint løst pakket i f.eks en pappeske.

 

Oppsett av telt

Det finnes gode videobeskrivelser: Her for Reisatelt og her for Hilleberg


Det er viktig å finne et noenlunde plant underlag.  Fjern stein og spisse gjenstander under teltduken. I telt hvor du skal bruke ovn er det alltid en fordel å slå opp teltet på en høyde for å sikre trekk. Her er det også minst mygg!